top of page

מידע לצוות רפואי

תסמונת התשישות הכרונית/אנצפלומיאליטיס מיאלגי (ME/CFS - Myalgic Encephalomyelitis/ Chronic Fatigue Syndrome) היא תסמונת מורכבת הפוגעת באופן משמעותי בתפקוד. בשנים האחרונות גובשו קריטריונים עדכניים לאבחון ולטיפול ב-ME/CFS, הוקמו כמה גופים המובילים מחקר בינ"ל (Bateman Horne Center, SimmaronResearch, SolveME, OMF) ונאספו ממצאים רבים המראים שהתסמונת היא רב מערכתית, עם מעורבות מערכת העצבים, מערכת החיסון, מטבוליזם האנרגיה ועוד. 

אצל רבים מהחולים ב-ME/CFS, התסמונת פרצה בעקבות מחלה זיהומית. מחקרים תומכים בקשר אפשרי בין לונג-קוביד ל-ME/CFS.

אבחון

לפי הערכות שנעשו בארה"ב, עד 91% מחולי ה-ME/CFS אינם מאובחנים. חולים שכן אובחנו מדווחים בדיעבד על תהליכים שלקחו שנים, ועל אבחונים שגויים שקיבלו בדרך. האבחון השגוי הנפוץ ביותר הוא של דיכאון.

בעבר, האבחון של ME/CFS נעשה על דרך השלילה. דוח מקיף מאת האקדמיה הלאומית האמריקאית לרפואה (NAM) משנת 2015 ביסס כי ME/CFS עומדת כישות אבחנתית נפרדת אשר יכולה להתקיים בנוסף לאבחנות אחרות, כולל האבחנות הנמצאות ברשימת האבחנה המבדלת. דוח זה קבע שיש לאבחן ME/CFS בהתקיים כל התסמינים הבאים:

  • ירידה או פגיעה משמעותית ביכולת לעסוק בפעילות שקדמה למחלה, הנמשכת לפחות שישה חודשים ומלווה בתשישות. התשישות הינה קשה, חדשה, איננה תוצאה של מאמץ מתמשך ואיננה חולפת בעקבות מנוחה. 

  • תחושת מחלה לאחר מאמץ (Post Exertional malaise - PEM), שבה מאמץ גופני או מנטלי גורם להחמרה מאוחרת וממושכת בתסמינים ולירידה בתפקוד.  

  • שינה לא מרעננת ומגוון הפרעות שינה.

  • ליקויים קוגניטיביים (לעיתים קרובות מתוארים כ"ערפול מוחי" - "Brain Fog") ו/או אי סבילות לעמידה (תסמינים המופיעים בעמידה ומשתפרים בשכיבה - Orthostatic Intolerance).

על תסמיני הליבה הללו להתקיים ברמה בינונית עד חמורה לפחות 50% מהזמן; זהו המפתח להבחנה בין ME/CFS לבין עייפות כרונית הנובעת מסיבות נפוצות אחרות. PEM הוא סימן ההיכר הייחודי לתסמונת, הוא יכול לסייע להבחין בינה לבין מצבים אחרים, ונמצא קשור למדדים אובייקטיבים של פגיעה במטבוליזם האנרגיה האירובית ולסטרס אורתוסטטי.

חשוב לדעת שמומחים לתסמונת בעולם עשויים לתקף את האבחנה גם על פי קריטריונים שקדמו לאלו המופיעים בדוח האקדמיה הלאומית האמריקאית לרפואה משנת 2015, וכוללים:

בעבר האבחון של ME/CFS נעשה גם באמצעות 'הקריטריונים של פוקודה' משנת 1994. אלו ספגו ביקורת משמעותית מחוקרים ורופאים מטפלים משום שלא כללו PEM כתנאי הכרחי לאבחון. 

טיפול

לפי ההנחיות האמריקאיות, למרות שאין טיפולים המאושרים במיוחד עבור ME/CFS, רופאים יכולים לסייע לחולים בדרכים הבאות:

יש להימנע מהמלצה על פעילות גופנית שלא לוקחת בחשבון PEM ועקרונות של Pacing.
בעבר המליצו בעולם על פעילות גופנית מדורגת (GET- Graded Exercise Therapy) וטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) כטיפול ל-ME/CFS. המלצות אלו בוטלו בשנים האחרונות בארה"ב ובאנגליה לאחר מאבק ממושך של רופאים ופעילים, שהצביעו על בעיות משמעותיות במחקר עליו ההמלצות הסתמכו (Pace trial), ומשום שנמצא כי פעילות גופנית מדורגת החמירה את מצבם של מטופלים רבים.

ההמלצות נכון להיום באנגליה הן להימנע מכל תוכנית שמציעה פעילות גופנית כטיפול בפני עצמו לתסמונת ולהימנע מפעילות גופנית שלא לוקחת בחשבון עקרונות של Pacing.

טיפול בעת חירום

טיפול בחולים ובחולות עם תסמונת התשישות הכרונית ME/CFS בעת חירום- מסמך הנכתב בשנת 2022 על ידי ד"ר לוסינדה בייטמן וד"ר בריידן יילמן ממרכז בייטמן הורן, מומחים בניהול תסמונת התשישות הכרונית. 

מסמך המקור באנגלית.

עיקרי המסמך כקובץ PDF בעברית

מקורות

הנחיות לאבחון וטיפול

סקירות מדעיות

bottom of page